Slavnostní dýňové řezy

Slavnostní dýňové řezy - Foto: Lenka Rojíková

Slavnostní dýňové řezyFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny na korpus: 

1 hrnek mouky
1 hrnek kokosu
1 hrnek tekutého obilného nápoje
olej
1 lžička prášku do pečiva - vinného kamene 

Suroviny na dýňový agar: 

vydlabanou a oloupanou dýni
sůl
pšeničným nebo rýžovým sirup
4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina). 

Suroviny na polevu: 

1 šálek obilného sirupu
1 lžíci maizeny
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci oleje
1 lžíci karobu (kakaa)
1 lžičku skořice
2 lžičky agaru 

Postup: 

Pečený korpus: 

1 hrnek mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek tekutého obilného nápoje, trochu oleje a lžička prášku do pečiva - vinného kamene. Vše smícháme, těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a upečeme do zrůžovění. 

Dýňový agar: 

Vydlabanou a oloupanou dýni dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, osolíme špetkou soli a dusíme do měkka. Stáhneme ze sporáku, dýni osladíme pšeničným nebo rýžovým sirupem a rozmixujeme do hladka. Z množství odměříme 1 l tekutiny, ke které přidáme 4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina). Dýni s agarem necháme ještě probublat, znovu rozmixujeme, lehce vychladíme a vlijeme na pekáč s vychladlým korpusem. Necháme ztuhnout.  

Poleva: 

Svaříme 1 šálek vody a 1 šálek obilného sirupu. Vedle si v hrnku rozmícháme 1 lžíci maizeny (kukuřičný škrob), 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci oleje, 1 lžíci karobu (kakaa), 1 lžičku skořice a 2 lžičky agaru. Tuto směs pak vlijeme do vařícího sirupu, necháme chvíli provařit a před použitím lehce vychladíme. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 11.12.2017 15:05 do 12.12.2017 15:10; v ulici Americká v obci Tachov , délka 204m; Pozor! Olej na vozovce; olej na vozovce v délce 200 m
  místní komunikace, v obci Klatovy, okr. Klatovy, uzavřeno, Od 01.01.2018 17:00 Do 01.01.2018 19:00, úplná uzavírka náměstí Míru, Pražská, Vídeňská od křižovatky s místní komunikací Podbranská, Komenského, ...
  náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 14.12.2017 07:00 Do 27.12.2017 20:00, ul. nám. Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace