Slavnostní dýňové řezy

Slavnostní dýňové řezy - Foto: Lenka Rojíková

Slavnostní dýňové řezyFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny na korpus: 

1 hrnek mouky
1 hrnek kokosu
1 hrnek tekutého obilného nápoje
olej
1 lžička prášku do pečiva - vinného kamene 

Suroviny na dýňový agar: 

vydlabanou a oloupanou dýni
sůl
pšeničným nebo rýžovým sirup
4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina). 

Suroviny na polevu: 

1 šálek obilného sirupu
1 lžíci maizeny
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci oleje
1 lžíci karobu (kakaa)
1 lžičku skořice
2 lžičky agaru 

Postup: 

Pečený korpus: 

1 hrnek mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek tekutého obilného nápoje, trochu oleje a lžička prášku do pečiva - vinného kamene. Vše smícháme, těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a upečeme do zrůžovění. 

Dýňový agar: 

Vydlabanou a oloupanou dýni dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, osolíme špetkou soli a dusíme do měkka. Stáhneme ze sporáku, dýni osladíme pšeničným nebo rýžovým sirupem a rozmixujeme do hladka. Z množství odměříme 1 l tekutiny, ke které přidáme 4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina). Dýni s agarem necháme ještě probublat, znovu rozmixujeme, lehce vychladíme a vlijeme na pekáč s vychladlým korpusem. Necháme ztuhnout.  

Poleva: 

Svaříme 1 šálek vody a 1 šálek obilného sirupu. Vedle si v hrnku rozmícháme 1 lžíci maizeny (kukuřičný škrob), 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci oleje, 1 lžíci karobu (kakaa), 1 lžičku skořice a 2 lžičky agaru. Tuto směs pak vlijeme do vařícího sirupu, necháme chvíli provařit a před použitím lehce vychladíme. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 26.6.2017 15:25 do 16:25; v ulici Politických vězňů v obci Plzeň; křiž. s ul. Majerova; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin nehlášen.
  Od 26.6.2017 15:15 do 16:15; na silnici 183 u obce Rokycany; u sjezdu z D5, exit62 ve směru od Plzně; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin ...
  ulice náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, sportovní akce, Od 27.06.2017 06:00 Do 27.06.2017 22:00, ul. nám. Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace