Recept na klíčená semínka

naklíčená čočka - Foto: Lenka Rojíková

naklíčená čočkaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

semena sezamu, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky nebo luštěniny jako je mungo, čočka, cizrna či fazole azuki (vždy jen jeden druh)
zavařovací sklenice
gáza nebo kus záclony
gumička
voda 

Postup: 

Hrst semen propereme ve studené vodě a necháme je v čisté vodě přes noc nabobtnat. Ráno je propláchneme na cedníku a okapané vložíme do sklenice. Tu překryjeme gázou nebo záclonou, kterou upevníme gumičkou, a sklenici otočíme dnem vzhůru. Necháme ji na talíři, kam může zbylá voda vytékat, ideálně při pokojové teplotě. Dvakrát denně přes gázu klíčky propláchneme a opět dáme dnem vzhůru. 

Klíčky jsou vhodné k jídlu po 3 až 5 dnech. Můžeme je nechat klíčit i několik dní déle a naklíčená semínka konzumovat s výhonky. 

Doporučení: 

Klíčky konzumujeme buď syrové (na chléb s pomazánkou, do salátů apod.), abychom nezničili cenné živiny, nebo je spaříme či vhodíme do hotového pokrmu – polévky, rizota apod. Klíčky jíme více v předjaří a na jaře, kdy nám pomáhají sladit se s vzrůstající energií přírody, a všeobecně se doporučuje jíst klíčky cca 2 krát až 3 krát týdně. 

Pro vyzkoušení klíčení paní Rojíková doporučuje klasickou čočku, kterou většinou máme doma. Velmi dobře klíčí i mungo a vojtěška. 

Účinky: 

Čerstvé klíčky mají obrovskou výživovou hodnotu, protože obsahují enzymy, minerály a velké množství vitamínů, a ty můžeme do našeho těla takto dodat velmi jednoduše a levně. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice I/26 (ulice Nádražní), Horšovský Týn - Česká Kubice, část obce Horní Folmava, okr. Domažlice, pomalu jedoucí vozidlo údržby, Od 24.08.2017 10:00 Do 24.08.2017 16:00, Ořez křovin a stromů
  silnice III/2292 (ulice Nádražní), Kralovice, okr. Plzeň-sever, uzavřeno, Od 06.11.2017 10:00 Do 21.12.2017 23:59, zjednosměrnění provozu na ul. Nádražní ve směru na Hradecko, Vydal: Městský úřad Kra ...
  ulice Mírová, Kralovice, okr. Plzeň-sever, uzavřeno, Od 24.08.2017 08:00 Do 21.12.2017 23:59, zjednosměrnění provozu na ul. Mírová ve směru do centra, Vydal: Městský úřad Kralovice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace