Recept na klíčená semínka

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

semena sezamu, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky nebo luštěniny jako je mungo, čočka, cizrna či fazole azuki (vždy jen jeden druh)
zavařovací sklenice
gáza nebo kus záclony
gumička
voda

Postup:

Hrst semen propereme ve studené vodě a necháme je v čisté vodě přes noc nabobtnat. Ráno je propláchneme na cedníku a okapané vložíme do sklenice. Tu překryjeme gázou nebo záclonou, kterou upevníme gumičkou, a sklenici otočíme dnem vzhůru. Necháme ji na talíři, kam může zbylá voda vytékat, ideálně při pokojové teplotě. Dvakrát denně přes gázu klíčky propláchneme a opět dáme dnem vzhůru.

Klíčky jsou vhodné k jídlu po 3 až 5 dnech. Můžeme je nechat klíčit i několik dní déle a naklíčená semínka konzumovat s výhonky.

Doporučení:

Klíčky konzumujeme buď syrové (na chléb s pomazánkou, do salátů apod.), abychom nezničili cenné živiny, nebo je spaříme či vhodíme do hotového pokrmu – polévky, rizota apod. Klíčky jíme více v předjaří a na jaře, kdy nám pomáhají sladit se s vzrůstající energií přírody, a všeobecně se doporučuje jíst klíčky cca 2 krát až 3 krát týdně.

Pro vyzkoušení klíčení paní Rojíková doporučuje klasickou čočku, kterou většinou máme doma. Velmi dobře klíčí i mungo a vojtěška.

Účinky:

Čerstvé klíčky mají obrovskou výživovou hodnotu, protože obsahují enzymy, minerály a velké množství vitamínů, a ty můžeme do našeho těla takto dodat velmi jednoduše a levně.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.