Recept na klíčená semínka

naklíčená čočka - Foto: Lenka Rojíková

naklíčená čočkaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

semena sezamu, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky nebo luštěniny jako je mungo, čočka, cizrna či fazole azuki (vždy jen jeden druh)
zavařovací sklenice
gáza nebo kus záclony
gumička
voda 

Postup: 

Hrst semen propereme ve studené vodě a necháme je v čisté vodě přes noc nabobtnat. Ráno je propláchneme na cedníku a okapané vložíme do sklenice. Tu překryjeme gázou nebo záclonou, kterou upevníme gumičkou, a sklenici otočíme dnem vzhůru. Necháme ji na talíři, kam může zbylá voda vytékat, ideálně při pokojové teplotě. Dvakrát denně přes gázu klíčky propláchneme a opět dáme dnem vzhůru. 

Klíčky jsou vhodné k jídlu po 3 až 5 dnech. Můžeme je nechat klíčit i několik dní déle a naklíčená semínka konzumovat s výhonky. 

Doporučení: 

Klíčky konzumujeme buď syrové (na chléb s pomazánkou, do salátů apod.), abychom nezničili cenné živiny, nebo je spaříme či vhodíme do hotového pokrmu – polévky, rizota apod. Klíčky jíme více v předjaří a na jaře, kdy nám pomáhají sladit se s vzrůstající energií přírody, a všeobecně se doporučuje jíst klíčky cca 2 krát až 3 krát týdně. 

Pro vyzkoušení klíčení paní Rojíková doporučuje klasickou čočku, kterou většinou máme doma. Velmi dobře klíčí i mungo a vojtěška. 

Účinky: 

Čerstvé klíčky mají obrovskou výživovou hodnotu, protože obsahují enzymy, minerály a velké množství vitamínů, a ty můžeme do našeho těla takto dodat velmi jednoduše a levně. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 11.12.2017 15:05 do 12.12.2017 15:10; v ulici Americká v obci Tachov , délka 204m; Pozor! Olej na vozovce; olej na vozovce v délce 200 m
  místní komunikace, v obci Klatovy, okr. Klatovy, uzavřeno, Od 01.01.2018 17:00 Do 01.01.2018 19:00, úplná uzavírka náměstí Míru, Pražská, Vídeňská od křižovatky s místní komunikací Podbranská, Komenského, ...
  náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 14.12.2017 07:00 Do 27.12.2017 20:00, ul. nám. Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace