Recept na klíčená semínka

naklíčená čočka - Foto: Lenka Rojíková

naklíčená čočkaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

semena sezamu, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky nebo luštěniny jako je mungo, čočka, cizrna či fazole azuki (vždy jen jeden druh)
zavařovací sklenice
gáza nebo kus záclony
gumička
voda 

Postup: 

Hrst semen propereme ve studené vodě a necháme je v čisté vodě přes noc nabobtnat. Ráno je propláchneme na cedníku a okapané vložíme do sklenice. Tu překryjeme gázou nebo záclonou, kterou upevníme gumičkou, a sklenici otočíme dnem vzhůru. Necháme ji na talíři, kam může zbylá voda vytékat, ideálně při pokojové teplotě. Dvakrát denně přes gázu klíčky propláchneme a opět dáme dnem vzhůru. 

Klíčky jsou vhodné k jídlu po 3 až 5 dnech. Můžeme je nechat klíčit i několik dní déle a naklíčená semínka konzumovat s výhonky. 

Doporučení: 

Klíčky konzumujeme buď syrové (na chléb s pomazánkou, do salátů apod.), abychom nezničili cenné živiny, nebo je spaříme či vhodíme do hotového pokrmu – polévky, rizota apod. Klíčky jíme více v předjaří a na jaře, kdy nám pomáhají sladit se s vzrůstající energií přírody, a všeobecně se doporučuje jíst klíčky cca 2 krát až 3 krát týdně. 

Pro vyzkoušení klíčení paní Rojíková doporučuje klasickou čočku, kterou většinou máme doma. Velmi dobře klíčí i mungo a vojtěška. 

Účinky: 

Čerstvé klíčky mají obrovskou výživovou hodnotu, protože obsahují enzymy, minerály a velké množství vitamínů, a ty můžeme do našeho těla takto dodat velmi jednoduše a levně. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 26.6.2017 15:40 do 16:40; na silnici 26 v obci Plzeň , délka 354m; na kruhovém objezdu u MAKRA; nehoda; 3 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; 3 x OA se zraněním, únik provozních ...
  Od 26.6.2017 15:25 do 16:25; v ulici Politických vězňů v obci Plzeň; křiž. s ul. Majerova; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin nehlášen.
  Od 26.6.2017 15:15 do 16:15; na silnici 183 u obce Rokycany; u sjezdu z D5, exit62 ve směru od Plzně; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace