Recept na klíčená semínka

naklíčená čočka - Foto: Lenka Rojíková

naklíčená čočkaFoto: Lenka Rojíková

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny: 

semena sezamu, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky nebo luštěniny jako je mungo, čočka, cizrna či fazole azuki (vždy jen jeden druh)
zavařovací sklenice
gáza nebo kus záclony
gumička
voda 

Postup: 

Hrst semen propereme ve studené vodě a necháme je v čisté vodě přes noc nabobtnat. Ráno je propláchneme na cedníku a okapané vložíme do sklenice. Tu překryjeme gázou nebo záclonou, kterou upevníme gumičkou, a sklenici otočíme dnem vzhůru. Necháme ji na talíři, kam může zbylá voda vytékat, ideálně při pokojové teplotě. Dvakrát denně přes gázu klíčky propláchneme a opět dáme dnem vzhůru. 

Klíčky jsou vhodné k jídlu po 3 až 5 dnech. Můžeme je nechat klíčit i několik dní déle a naklíčená semínka konzumovat s výhonky. 

Doporučení: 

Klíčky konzumujeme buď syrové (na chléb s pomazánkou, do salátů apod.), abychom nezničili cenné živiny, nebo je spaříme či vhodíme do hotového pokrmu – polévky, rizota apod. Klíčky jíme více v předjaří a na jaře, kdy nám pomáhají sladit se s vzrůstající energií přírody, a všeobecně se doporučuje jíst klíčky cca 2 krát až 3 krát týdně. 

Pro vyzkoušení klíčení paní Rojíková doporučuje klasickou čočku, kterou většinou máme doma. Velmi dobře klíčí i mungo a vojtěška. 

Účinky: 

Čerstvé klíčky mají obrovskou výživovou hodnotu, protože obsahují enzymy, minerály a velké množství vitamínů, a ty můžeme do našeho těla takto dodat velmi jednoduše a levně. 

Autor:   odborník
Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-84,5
  Srážky: sněžení, D5-83,6
  Srážky: sněžení, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace