Čisticí polévka z bílé ředkve

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

houby shiitake
mořská řasa kombu
bílá ředkev
sójová omáčka
čerstvý zázvor

Postup:

Do studené vody dáme vařit houby shiitake – použijeme vždy jen 1 klobouček houby na osobu - a kousek mořské řasy kombu. Vývar vaříme zhruba 20 minut. Potom houbičky shiitake vyndáme, nakrájíme na drobno a opět je vrátíme do polévky. Dále do vývaru přidáme na sirčičky nakrájenou ředkev a polévku „osolíme“ kvalitní sójovou omáčkou. Polévku ještě vaříme asi 7 minut a hotovou ji dochutíme šťávou z čerstvého zázvoru. Polévku servírujeme zhusta posypanou čerstvými zelenými natěmi.

Příprava zázvorové šťávy:

Zázvor na jemno nastrouháme a v ruce z něj šťávu vymačkáme přímo do jídla. Zázvorovou šťávu již v jídle nevaříme.

Účinky:

Bílá ředkev (daikon) má velice dobré pročišťovací schopnosti a umí odbourávat dlouhodobé usazeniny v těle. V kombinaci s léčivými houbičkami shiitake a zdraví prospěšným zázvorem je ideálním pokrmem, který pročistí a ozdraví naše tělo.

autor: Lenka Rojíková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.