Kopřivové placičky
podle paní Lenky Rojíkové.
Suroviny:
- 2 hrnky čerstvých mladých kopřiv (nebo směs kopřiv a listů bršlice kozí nohy)
- bílá mouka
- kukuřičná mouka
- voda
- sůl nebo sójová omáčka
Postup:
Divokou zeleninu – např. kopřivy - spaříme (vodu vylijeme) a nadrobno ji nasekáme. Kopřivy přendáme do misky, kde je zasypáváme směsí bílé pšeničné a kukuřičné mouky a přidáme trochu vody. Vznikne těstíčko, které má konzistenci zhruba jako hustější těsto na lívance. Nezapomeneme těstíčko na placičky osolit špetkou soli nebo lžičkou sójové omáčky.
Zahřejeme nepřilnavou pánev a na malém množství oleje smažíme placičky – těsto nabíráme a na pánev roztíráme lžící.
Kopřivové placičky podáváme například s jáhlovou kaší a dušenou zeleninou. Nezapomeneme na zelenou posypku a oblohu z čerstvé zeleniny.
Tip:
Do těsta na placičky můžeme přistrouhat uzené tofu nebo přidat naše oblíbené koření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka