Kopřivové placičky

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

  • 2 hrnky čerstvých mladých kopřiv (nebo směs kopřiv a listů bršlice kozí nohy)
  • bílá mouka
  • kukuřičná mouka
  • voda
  • sůl nebo sójová omáčka

Postup:

Divokou zeleninu – např. kopřivy - spaříme (vodu vylijeme) a nadrobno ji nasekáme. Kopřivy přendáme do misky, kde je zasypáváme směsí bílé pšeničné a kukuřičné mouky a přidáme trochu vody. Vznikne těstíčko, které má konzistenci zhruba jako hustější těsto na lívance. Nezapomeneme těstíčko na placičky osolit špetkou soli nebo lžičkou sójové omáčky.

Zahřejeme nepřilnavou pánev a na malém množství oleje smažíme placičky – těsto nabíráme a na pánev roztíráme lžící.

Kopřivové placičky podáváme například s jáhlovou kaší a dušenou zeleninou. Nezapomeneme na zelenou posypku a oblohu z čerstvé zeleniny.

Tip:

Do těsta na placičky můžeme přistrouhat uzené tofu nebo přidat naše oblíbené koření.

autor: Lenka Rojíková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka