Posvícenské hnětýnky

Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel: placky podle paní Mileny Libelové z Nepomuka

Suroviny:


380 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300g tuku
1/2 másla
1/2Hery
3 žloutky
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citronu
lžíce rumu


Příprava:

Ze surovin zaděláme klasické těsto. Dáme do ledničky cca 1 hodinu odpočinout v ledničce. Vyválíme placky a vykrajujeme tvořítky do libovolných tvarů. Klasicky upečeme a poléváme polevami – čokoládovou, citronovou a podle vlastních představ zdobíme.

Ke zdobení obou druhů hnětýnek můžeme vytvořit cukrové zdoby nebo je koupit ke zdobení ve specializovaných obchodech.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.