Adventní pečená jablka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha, šéfkuchaře Pivovarského dvora v Plzni-Černicích.

Suroviny na 4 porce:

  • 4 větší jablka
  • 12 dětských piškotů
  • 3 lžíce brusinkového kompotu
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • mletá skořice 

Postup:

Jablka neloupeme, jen je omyjeme a odstraníme jádřinec.

Náplň:
Rozdrtíme piškoty, které smísíme s brusinkovým kompotem a trochu skořice. Směsí naplníme dírky po jádřincích. Jablka dáme na pečící papír na pekáč a posypeme je lžící cukru. Na směs z piškotů, brusinkového kompotu a skořice přidáme máslo, které ještě posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Zapečeme v troubě při teplotě 150° C cca 40-45 minut.
Varianta náplně pro dospělé: K rozdrceným piškotům a brusinkovému kompotu můžete navíc přidat opečené mandle a rozinky namočené v rumu.

Během pečení můžeme přelít jablka vzniklou šťávou. Autor receptu doporučuje dvojité přelití.

Adventní pečená jablka podáváme nejlépe teplá.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.