Alsaská pizza

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 5 lžic vody
  • 100 g másla
  • sůl

Suroviny na náplň:

  • 500 g cibule
  • 3 lžíce másla
  • 250 ml sladké smetany (šlehačky)
  • 2 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • 120 g strouhaného sýra typu ementál
  • 150 g slaniny
  • sůl

Postup:

Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto; dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.

Těsto vyválíme a přeneseme na pekáč a několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny.

Pečeme cca 45 minut při 200° C.

Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.

Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.