Baštárna se zelím
podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
500 g vepřového masa (libový bůček, krkovice)
1 kg brambor
500 g kysaného zelí
2 cibule
kmín
sůl
pepř
sádlo
Postup:
Maso nakrájíme na kostičky, cibuli najemno. Obojí dáme do pekáče, přidáme trochu sádla, osolíme, okmínujeme, opepříme a opečeme do zlatova.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky stejně velké jako maso, nasypeme na opečené maso, zasypeme zelím a pečeme, dokud zelí nezezlátne.
Vše trochu promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a necháme ve vypnuté troubě dojít 10-15 minut dojít.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.