Baštárna se zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

500 g vepřového masa (libový bůček, krkovice)
1 kg brambor
500 g kysaného zelí
2 cibule
kmín
sůl
pepř
sádlo

Postup:

Maso nakrájíme na kostičky, cibuli najemno. Obojí dáme do pekáče, přidáme trochu sádla, osolíme, okmínujeme, opepříme a opečeme do zlatova.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky stejně velké jako maso, nasypeme na opečené maso, zasypeme zelím a pečeme, dokud zelí nezezlátne.

Vše trochu promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a necháme ve vypnuté troubě dojít 10-15 minut dojít.

autor: Ivo Růžička

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.