Bezinkové víno
podle paní Julie ze Stochova.
Suroviny:
- 2 litry plodů bezinek
- 4 litry vody
- 1 a půl kg cukru
- 2 dkg droždí
- kousek celé skořice
- 6 zrnek pepře
- 6 zrnek nového koření
- 6 hřebíčků
- kousek zázvoru (může být i mletého)
Postup:
Bezinky s vodou 20 minut vaříme, pak procedíme přes cedník, trochu vymačkáme, přidáme 1,5 kg cukru a necháme 10 minut povařit. Odstavíme a když je vlahé, rozdrobíme 2 dkg droždí. Necháme 24 hodin v teple, po této době dobře zamícháme a opět necháme 24 hodin stát.
Pak procedíme přes hadřík, slejeme do 5 litrové lahve a necháme 3 měsíce povázané stát. Ještě před povázáním přidáme kousek celé skořice, zrnka pepře, nového koření, hřebíček a kousek zázvoru pro chuť.
Po 3 měsících slejeme do lahví.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.