Bezinkové víno

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Julie ze Stochova.

Suroviny:

  • 2 litry plodů bezinek
  • 4 litry vody
  • 1 a půl kg cukru
  • 2 dkg droždí
  • kousek celé skořice
  • 6 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • 6 hřebíčků
  • kousek zázvoru (může být i mletého)

Postup:

Bezinky s vodou 20 minut vaříme, pak procedíme přes cedník, trochu vymačkáme, přidáme 1,5 kg cukru a necháme 10 minut povařit. Odstavíme a když je vlahé, rozdrobíme 2 dkg droždí. Necháme 24 hodin v teple, po této době dobře zamícháme a opět necháme 24 hodin stát.

Pak procedíme přes hadřík, slejeme do 5 litrové lahve a necháme 3 měsíce povázané stát. Ještě před povázáním přidáme kousek celé skořice, zrnka pepře, nového koření, hřebíček a kousek zázvoru pro chuť.

Po 3 měsících slejeme do lahví.

autor: posluchač