Borůvkový likér
podle Ivo Růžičky, šéfkuchaře ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.
Suroviny:
100 g borůvek
10 g hřebíčku
10 g pomerančové kůry
20 g celé skořice
1l vysokoprocentního alkoholu (90%)
1,6 l cukrového sirupu (voda a 2 kg cukru)
Postup:
Připravíme si cukrový sirup - vodu s cukrem přivedeme na mírném ohni k varu a vaříme po dobu 5-6 minut. Přecedíme přes plátýnko, necháme vychladit.
Borůvky, hřebíček, pomerančovou kůru a skořici dáme do alkoholu a necháme 14 dní louhovat. Vylouhovaný obsah vylisujeme, přelijeme přes plátýnko a vmícháme do cukrového sirupu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.