Bramborové harmoniky
podle paní Zdeny z Dobřan.
Suroviny:
brambory
slanina
česnek na plátky
cibule
červená paprika
sýr niva, gouda nebo čedar
šunka
suchý salám
rozpuštěné máslo nebo olej
klobása
koření dle chuti
Postup:
Brambory (stejně velké) očistíme, usušíme, uděláme do nich hlubší zářezy (čím víc, tím lépe), ale dáme pozor, abychom brambory neprokrojili! Pokud chceme mít jistotu, že nám nůž „neujede“, zapíchneme do brambory jehlici na špíz, která nám nůž nepustí až do konce a i při plnění podrží brambor pohromadě.
Zářezy osolíme a okořeníme – solí, pepřem, paprikou nebo dalším kořením, které máme rádi. A pak plníme kousky šunky, sýra, salámu, cibule a česneku. Cokoli můžeme vynechat a cokoli přidat, fantazii se meze nekladou.
Naplněné brambory naskládáme do pekáče. Pokud nedrží, seřízneme jim zespodu malou plošku, aby se nepřeklopily.
Brambory zakápneme máslem nebo olejem, zaklopíme a pečeme cca 35 minut v předehřáté troubě na 190° C. Pak odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.
Před koncem pečení můžeme ještě posypat sýrem nebo kořením.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka