Bramborový langoš
podle paní Marie z České Kubice.
Suroviny:
- 200 g brambor vařených ve slupce
- kostka droždí
- 300 ml mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 50 ml slunečnicového oleje
- sůl
- olej na smažení
- zakysaná smetana na potření
- česnek rozetřený se solí na potření
Postup:
Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Přidáme olej, sůl a zbytek mléka. Těsto propracujeme do hladka a necháme vykynout. Ruce si namažeme olejem, tvoříme placičky a v horkém oleji je smažíme po obou stranách do zlatova. Necháme okapat a potřeme zakysanou smetanou nebo česnekem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.