Buchty s mletým masem
podle pana Františka z jižního Plzeňska.
Suroviny na těsto:
- 20 g droždí
- špetka krupicového cukru
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 130 g rozpuštěného másla
- sůl a tuk na vymazání pekáče
Suroviny na náplň:
- 1 malá nakrájená cibulka
- 1 nakrájený stroužek česneku
- 3 lžíce oleje
- 1/2 nakrájené papriky
- 300 g mletého vepřového masa (může být napůl s hovězím)
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce strouhanky
Postup:
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 150 ml mléka připravíme kvásek. Zbylou mouku, sůl, žloutek, mléko, vzešlý kvásek a 1/2 másla vypracujeme do těsta, které necháme vykynout.
Na oleji zesklovatíme cibuli, přisypeme k ní česnek s paprikou a nakonec maso. Přidáme protlak a sůl, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Pak přimícháme strouhanku.
Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverce, každý naplníme masovou směsí, zabalíme a potřeme máslem. Ve vymazaném pekáči necháme 15 minut kynout a pak pečeme asi 30 minut při 180° C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.