Caesar salát

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Opla z Restaurace Za oponou v Novém divadle v Plzni.

Suroviny na 4 porce Cézar salátu:

2 kusy římského salátu
hoblinky parmazánu na ozdobu

Suroviny na dresink:

4 žloutky
6 filátek ančoviček
citrónová šťáva
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička dijonské hořčice
sůl
pepř
2 lžíce strouhaného parmazánu
4 plátky toustového chleba
3 stroužky utřeného česneku
olivový olej
máslo

Postup:

Do misky dáme žloutky, jemně nasekané ančovičky, citrónovou šťávu, kousek utřeného česneku a vše smícháme. Přidáme obě hořčice a za stálého míchání olej, strouhaný parmazán, sůl a pepř.

Toustový chléb nakrájíme na větší kostky a nasucho opražíme v troubě. V pánvičce rozpustíme máslo, přidáme zbytek česneku a toustový chléb opečeme.

Římské listy propereme, natrháme na kusy do misky, přidáme dresink, jemně promícháme, přidáme krutony a na talíři zdobíme hoblinkami parmazánu.

Podle chuti můžeme přidat kousky grilovaných kuřecích prsou nebo lososa.

autor: Václav Opl