Celerová polévka
podle paní Libuše z Kovčína.
Suroviny:
1 střední celer
2 lžíce oleje
5dkg slaniny
1 šlehačka
sůl, pepř, tymián, bazalka
vývar (hovězí, kuřecí, zeleninový)
2 rohlíky
Postup:
Na pánvičku dáme olej, nakrájenou slaninu, osmažíme. Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme na 10 minut vařit do vývaru. Pak tam přidáme osmaženou slaninu, rozmixujeme, přidáme šlehačku a bylinky. Osolíme, opepříme, trochu ještě povaříme.
Osmažíme nakrájený rohlík, který dáme do talířů s polévkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.