Receptář10. listopadu  2017 v 09:20  

Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky - Foto: Rostislav Duršpek

Červené zelí s jablkyFoto: Rostislav Duršpek

Trochu jiná úprava zelí. Můžeme však občas ochutnat něco jiného než to, na co jsme zvyklí. Věřím, že takto upravené zelí si najde místo v jídelníčku u většiny posluchačů. Jeho kombinace s jablky je velmi vhodná k uvedenému receptu na pečenou husu.

Suroviny: 

cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí
2 oloupaná jablka
1 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
špetka kmínu
5 lžic vinného octa
3 lžíce vody
2 lžíce cukru
3 jalovčinky
sůl 

Postup: 

Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké. Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme. 

Podáváme k vepřové pečeni, klobásám, drůbeži, zvěřině apod. 

Celková doba přípravy cca 50 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pečená husa s jablky 

Pečená husa s jablky - Foto: Josef Kubát

Pečená husa s jablkyFoto: Josef Kubát

Suroviny: 

1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg
4–6 jablek
trochu cukru
kmín
mléko na potření
sůl 

Postup: 

Vykuchanou a dobře očištěnou husu zevnitř i zvenku osolíme a necháme ji několik hodin v chladu odležet. Poté ji otřeme vlhkým hadříkem, kterým setřeme přebytečnou sůl. Takto připravenou husu potřeme studeným mlékem, okmínujeme a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Je-li husa tučnější, kůži propícháme, aby sádlo mohlo vytékat.  

Husu podle potřeby obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Když je téměř měkká, podlijeme ji malým množstvím vody a kolem ní naskládáme oloupaná, jádřinců zbavená a na čtvrtky či osminky nakrájená jablka, která jsme posypali malým množstvím cukru. Takto připravenou husu dopečeme. Během dopékání jablka nasáknou výpekem a krásně zkaramelizují. Podáváme s kysaným nebo hlávkový zelím a knedlíky. Takto upravená husa však chutná i s bramborem a v tom případě k ní podáváme jablkový kompot. 

Celková doba přípravy cca 4 – 6 hodin. 

Aby byla husa dobře propečená, šťavnatá a měkká, platí jedno staré pravidlo. Kolik kilogramů husa váží, tolik hodin se peče. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, Gerlova Huť
  D5, mezi km 151 a 30, ve směru Praha, kluzká vozovka, sníh, Od 20.01.2018 19:34 Do 21.01.2018 16:05

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace