Chléb žitno–pšeničný

Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Ingredience
  • 550 g chlebové pšeničné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 300–350 g kvasu
  • cca 450 ml teplé vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky fenyklu

Z uvedených surovin vypracujeme tužší těsto. Pod utěrkou ho necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho znovu prohněteme, poprášíme moukou a přikryté ubrouskem necháme při pokojové teplotě kynout cca 45 minut.

Po této době těsto několikrát přeložíme a necháme kynout dalších 30 minut. Potom z těsta vytvarujeme bochník nebo veku a vložíme do moukou vysypané ošatky. Při pokojové teplotě necháme kynout minimálně 1 hodinu.

Troubu zapneme na 240 °C a nahřejeme v ní pečící plech. Na něj pak přesuneme vykynutý chléb. Dáme do trouby, na jejíž dno jsme dali plechový hrneček nebo rendlík s vodou. Dvířka trouby ihned zavřeme a pečeme při 240 °C cca 10 minut. Po této době snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.

Dobře upečený chléb po poklepání na jeho kůrku krásně „zvoní“. Zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vystydnout. Vychladlý chléb ponecháme v utěrce, v žádném případě ho neuchováváme v igelitovém sáčku.

Důležitou součástí chleba je kvásek. To je ono „těsto“, v němž necháváme neustále přežívat potřebné mikroorganismy. Při zadělávání těsta na chléb používáme kvas, což je onen „pracující“ základ těsta. Kvásek si můžeme celkem dost dobře, ale poměrně zdlouhavě připravit sami, či si ho můžeme opatřit v některém pekařství nebo získat přes internet, kde je „kváskový obchod“ velice populární. Jakmile máme kvásek, pak si ho již můžeme po dlouhou dobu úspěšně udržovat.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.