Receptář2. června  2017 v 09:20  

Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda - Foto: Josef Kubát

Pomazánka z avokádaFoto: Josef Kubát

Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. 

Toto ovoce je také bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji. 

Suroviny na 4-6 porcí: 

1 zralé avokádo
200 g pomazánkového nebo tvarohu
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citron nebo limetka
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. 

Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. 

Vaříme s rozhlasem

Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka. 

Příprava pomazánky z avokáda podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 15 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 26. května  2017 v 09:27     Audio  rubrika: Receptář

    Smetanová polévka s pohankou

    Tento recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 23.6.2017 08:25 do 09:25; D5 - 117-118.7km na trase Praha - Rozvadov; Pozor! Předmět na vozovce; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností
  Od 23.6.2017 08:15 do 10:20; v ulici Benešova třída v obci Nýřany okres Plzeň-sever; nehoda; 2 havarovaná vozidla; OA x motocykl, se zraněním.
  Od 23.6.2017 07:55 do 10:00; na silnici 27 u obce Plasy okres Plzeň-sever; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace