Chutná a zdravá pomazánka z avokáda
Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.
Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.
Toto ovoce je také bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji.
Suroviny na 4-6 porcí:
1 zralé avokádo
200 g pomazánkového nebo tvarohu
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citron nebo limetka
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře.
Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet.
Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka.
Příprava pomazánky z avokáda podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.