Receptář2. června  2017 v 09:20  

Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda - Foto: Josef Kubát

Pomazánka z avokádaFoto: Josef Kubát

Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. 

Toto ovoce je také bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji. 

Suroviny na 4-6 porcí: 

1 zralé avokádo
200 g pomazánkového nebo tvarohu
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citron nebo limetka
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. 

Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. 

Vaříme s rozhlasem

Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka. 

Příprava pomazánky z avokáda podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 15 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 13. října  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     
  • 6. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Papriky s pohankovou náplní

    Dnešní recept je opět „pohankový“. Je zase úplně jiný, než byly ty ostatní. A v tom je ta krása.

     
  • 29. září  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Telecí játra s jablky a cibulí

    Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice III/19346 (ulice Trnkova), Staňkov, okr. Domažlice, uzavřeno, práce na silnici, Od 18.10.2017 10:00 Do 16.11.2017 23:59, úplná uzavírka silnice III. tř. č. 19346 ve Staňkově, ulice Trnkova z důvodu ...
  silnice I/27, v katastru obce Třemošná, okr. Plzeň-sever, uzavřeno, Od 23.10.2017 00:00 Do 31.10.2017 23:59, úplná uzavírka silnice I/27 v úseku od mimoúrovňové křižovatky u Třemošné ke křižovatce se ...
  silnice II/203 (ulice Hlavní), Tlučná, okr. Plzeň-sever, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 27.10.2017 00:00 Do 15.11.2017 23:59, částečná uzavírka silnice II/203, Tlučná ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace