Receptář2. června  2017 v 09:20  

Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda - Foto: Josef Kubát

Pomazánka z avokádaFoto: Josef Kubát

Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. 

Toto ovoce je také bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji. 

Suroviny na 4-6 porcí: 

1 zralé avokádo
200 g pomazánkového nebo tvarohu
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citron nebo limetka
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. 

Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. 

Vaříme s rozhlasem

Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka. 

Příprava pomazánky z avokáda podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 15 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Starodávná „pucíkatá“ polévka

    Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní...

     
  • Vepřový prejt

    podle paní Aleny z Chodova

     
  • 9. února  2018 v 09:30       rubrika: Receptář

    Boží milosti

    Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko–Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 20.2.2018 08:55 do 21.2.2018 09:00; v ulici Na Terase v obci Tachov; Pozor! Olej na vozovce; HZS na místo.
  silnice III/18027, Dolní Lukavice, okr. Plzeň-jih, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 19.02.2018 08:00 Do 17.06.2018 23:59, částečná uzavírka silnice č. III/18027 v obci Dolní Lukavice ...
  ulice Sulkovská, Plzeň 3, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 12.02.2018 08:00 Do 30.06.2018 23:59, úplná uzavírka v úseku mezi křížením s místními komunikacemi Severní a K Silu, Vydal: ÚMO Plzeň ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace