Receptář2. června  2017 v 09:20  

Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda - Foto: Josef Kubát

Pomazánka z avokádaFoto: Josef Kubát

Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

Obsažené tuky jsou totiž rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku. Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. 

Toto ovoce je také bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Složením mastných kyselin se podobá olivovému oleji. 

Suroviny na 4-6 porcí: 

1 zralé avokádo
200 g pomazánkového nebo tvarohu
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citron nebo limetka
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. 

Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. 

Vaříme s rozhlasem

Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka. 

Příprava pomazánky z avokáda podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 15 minut. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 11.12.2017 18:25 do 20:35; na silnici 230 u obce Stříbro okres Tachov; nehoda; střet se zvěří
  Od 11.12.2017 15:05 do 12.12.2017 15:10; v ulici Americká v obci Tachov , délka 204m; Pozor! Olej na vozovce; olej na vozovce v délce 200 m
  místní komunikace, v obci Klatovy, okr. Klatovy, uzavřeno, Od 01.01.2018 17:00 Do 01.01.2018 19:00, úplná uzavírka náměstí Míru, Pražská, Vídeňská od křižovatky s místní komunikací Podbranská, Komenského, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace