Co se vaří, co se jí: Bramborový žid se sušenými švestkami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Jedním z největších přínosů objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem pro Evropu byly podle mnohých odborníků brambory. Nenáročná rostlina, přesněji její hlízy, už několikrát v historii Evropy zabránila katastrofálnímu hladomoru. Není proto divu, že naši předkové používali brambory snad na tisíc způsobů.

Spolu se sezónním nebo sušeným ovocem byly brambory nejzákladnějším a nejdostupnějším zdrojem potravy Evropanů. V současné ohromné nabídce surovin a potravin v supermarketech na brambory a jejich variabilitu tak trochu zapomínáme. Obyčejná a přitom velice chutná a výživná staročeská jídla z brambor znovuobjevujeme pomalu a často třeba jen z nudy nebo módy.

Bramborový žid se sušenými švestkami

Ať vás tenhle recept zaujal z jakéhokoli důvodu, věřte, že vás jeho jednoduchost nadchne a výsledek překvapí a potěší chuťové pohárky. Bramborový žid se sušenými švestkami je navíc jídlem, které není kromě ovoce nijak přislazované. Takže by ho jistě pochválili i nutriční odborníci. Nehledě na diety, na téhle zapečené dobrotě si opravdu pochutnáte.

Naši předkové prý příliš nerozlišovali jídla na slaná a sladká. Stejně tak Bramborový žid se švestkami nepatří ani mezi sladká nebo slaná jídla. Do těsta se přidává i půl lžičky soli, výslednou sladkost zajistí jen ovoce.

Suroviny:

800 g syrové oloupané brambory
3-4 ks vejce
350 g sušené švestky
100 g mouka polohrubá
150 ml mléko (nebo dle potřeby)
na dochucení asi polovinu čajové lžičky soli

Postup:

Brambory nastrouháme nahrubo a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Tu necháme chvíli ustát, pak slijeme vodu a škrob usazený na dně nádoby vrátíme do těsta. Přidáme sůl, vejce, mléko a mouku a vypracujeme polotekuté těsto, hustotou podobné bramboráku.

Do sádlem vymazaného pekáče nalijeme polovinu těsta a pokryjeme ho sušenými švestkami. Pak přidáme druhou polovinu těsta a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 až 40 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.

Množství surovin a časy a teploty pečení v receptech jsou pouze orientační. Přesná doba a teplota pečení závisí na výkonu konkrétních spotřebičů. Dávkování tekutin a ostatních surovin může být ovlivněno přirozeným obsahem vody v jednotlivých surovinách. Uvedený recept odpovídá přibližně čtyřem běžným porcím.

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík