Co se vaří, co se jí: Machout

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Blíží se zima a tak je čas zapomenout na módní středomořské a další exotické diety a podívat se do kuchyně našich předků. Dnes se zaměříme na Machouta. Tak naše babičky nejčastěji říkávaly jednoduchému, ale o to chutnějšímu jídlu z brambor a hub.

Nebojte se kalorií. Vaše tělo si s nimi v chladném období roku snadno poradí. Vydatným jídlem se hlavně zahřejete. Staročeši věděli, jak na to. Machout nebo také bramborový kuba je jídlo, které bylo vždycky po ruce.

Dřív se vařilo právě ze zimních zásob. A ve spižírně nechyběly brambory, česnek, cibule ani sušené houby - víc na přípravu Machouta kromě koření a sádla nepotřebujeme. Tak hurá do toho.

Suroviny (cca pro 4 osoby):

500 g vařených brambor (oškrábané na krájené, uvařené v osolené vodě bez kmínu)
2 velké cibule nebo několik menších
sádlo na osmažení cibule
5 až 10 stroužků česneku
200 g sušených hub (namočíme a krátce povaříme)
sůl
pepř
majoránka
mléko (na zahuštění, nemusí být nutně)

Postup:

Vařené brambory rozšťoucháme a smícháme se smaženou cibulkou a povařenými houbami. Ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a podle potřeby zředíme trochou mléka. Vzniklou hmotu rozprostřeme do sádlem bohatě vymazaného pekáče a pečeme v troubě do zlatova. Machout nejlépe chutná se sklenicí studeného (může být i kysané) mléka.

Časová náročnost: asi 1,5 hod včetně vaření brambor. Uvedené množství surovin je pouze orientační a každý si určitě najde ty správné poměry podle vlastní chuti.

Machout nebo také bramborový kuba
autoři: Pavel Halla , Martin Havlík