Čočka po francouzsku s uzeným masem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

200 g francouzské čočky (značka Puy)
4-5 kyselých okurek
1 kapie
2 jarní cibulky
400 g uzeného vařeného masa

Suroviny na zálivku:

1 lžíce medu
5 lžic olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
sůl podle chuti

Postup:

Suroviny na zálivku smícháme. Nakrájíme si kyselé okurky na drobné kostičky. Kapie omyjeme, nakrájíme na kostičky. Cibulku očistíme, nakrájíme na drobno. Maso uvaříme.

Čočku dáme na 2 hodiny do hrnce do vody. Slijeme. Na mírném ohni poté dovedeme k varu. (Pozor vodu nesolit!) Vaříme cca 15-20 minut. Hotová čočka nesmí křupat. Po uvaření ji slijeme, zamícháme do ní zálivku, přidáme zeleninu, promícháme.

Podáváme teplé s plátkem uzeného masa. Dá se jíst i studené.

autor: Ivo Růžička