Čočka po francouzsku s uzeným masem
podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
200 g francouzské čočky (značka Puy)
4-5 kyselých okurek
1 kapie
2 jarní cibulky
400 g uzeného vařeného masa
Suroviny na zálivku:
1 lžíce medu
5 lžic olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
sůl podle chuti
Postup:
Suroviny na zálivku smícháme. Nakrájíme si kyselé okurky na drobné kostičky. Kapie omyjeme, nakrájíme na kostičky. Cibulku očistíme, nakrájíme na drobno. Maso uvaříme.
Čočku dáme na 2 hodiny do hrnce do vody. Slijeme. Na mírném ohni poté dovedeme k varu. (Pozor vodu nesolit!) Vaříme cca 15-20 minut. Hotová čočka nesmí křupat. Po uvaření ji slijeme, zamícháme do ní zálivku, přidáme zeleninu, promícháme.
Podáváme teplé s plátkem uzeného masa. Dá se jíst i studené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.