Čokoládové lanýže

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

300 g čokolády (nejlépe 70% hořké)
2,5 dcl 33% smetany
3 lžíce alkoholu (rum, koňak apod. můžeme nahradit rumovou esencí)
špetka soli
150 g kakaa na obalení

Postup:

Šlehačku dáme do malého hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu, odstavíme, nasypeme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí.

Přidáme špetku soli, alkohol a dvě lžíce vody, vymícháme a dáme do lednice přes noc ztuhnout.

Z hmoty tvoříme kuličky a obalujeme v kakau.

Dáme do papírových košíčků a uchováváme v chladu.

autor: Ivo Růžička