Čokoládové suflé s čokoládovou omáčkou
podle Václava Opla z restaurace.
Suroviny na 4 porce suflé:
4 vaječné žloutky
160 ml plnotučného mléko
2 lžíce kukuřičného škrobu
2,5 lžíce holandského kakaa
110 g krupicového cukru
80 g tmavé čokolády
6 vaječných bílků
80 g rozpuštěného másla
špetka soli
Suroviny čokoládovou omáčkou:
150 g tmavé čokolády
100 ml smetany na šlehání
1 lžičku vanilkové esence
2 lžíce krupicového cukru
Postup přípravy suflé:
Žloutky, mléko škrob a kakao přivedeme k varu. Povaříme 3 minuty a přidáme čokoládu. Vaříme cca 2 minuty na mírném ohni.
Přelijeme do mísy a dáme na 5 minut vychladit do lednice.
Mezitím vyšleháme bílky se špetkou soli na hustý sníh a poté vmícháme do směsi.
Vymažeme 4 zapékací formičky o objemu 250 ml a směs rozdělíme do formiček.
Pečeme při 180 °C 15-17 minut.
Postup přípravy čokoládové omáčky:
Čokoládu, smetanu, cukr a esenci zahřejeme v rendlíku, až se čokoláda rozpustí.
Hotové suflé poprášíme kakaem a přelijeme čokoládovou omáčkou.
Celková doba přípravy čokoládového suflé s čokoládovou omáčkou je cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.