Čokoládový cheesecake
podle šéf kuchaře Václava Opla z restaurace Nového divadla Za oponou v Plzni.
Suroviny na korpus:
140 g máslových sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla
Suroviny na sýrovou směs:
600 g měkkého smetanového sýra
150 g moučkového cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkové esence
60 g čokolády na vaření
10 g másla
10 g krupicového cukru
Suroviny na polevu:
60 g čokolády na vaření
10 g krupicového cukru
10 g másla
Postup:
Sušenky rozdrtíme na jemný prášek, přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a promícháme.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vyplníme směsí a dobře stlačíme. Na okraji vytvoříme nízký okraj. Pečeme při teplotě 175° C 15 minut.
Smetanový sýr našleháme, vmícháme cukr, vejce, smetanu, vanilkovou esenci a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Důkladně promícháme, nalijeme na korpus a uhladíme. Pečeme při teplotě 170° C 15 minut a dopékáme hodinu při 140° C.
Po vyjmutí z trouby okraj koláče odřízneme nožem, sejmeme obruč dortové formy a polijeme čokoládovou polevou, kterou uděláme z čokolády, cukru a másla. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.