Čokoládový cheesecake

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéf kuchaře Václava Opla z restaurace Nového divadla Za oponou v Plzni.

Suroviny na korpus:

140 g máslových sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla

Suroviny na sýrovou směs:

600 g měkkého smetanového sýra
150 g moučkového cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkové esence
60 g čokolády na vaření
10 g másla
10 g krupicového cukru

Suroviny na polevu:

60 g čokolády na vaření
10 g krupicového cukru
10 g másla

Postup:

Sušenky rozdrtíme na jemný prášek, přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a promícháme.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vyplníme směsí a dobře stlačíme. Na okraji vytvoříme nízký okraj. Pečeme při teplotě 175° C 15 minut.

Smetanový sýr našleháme, vmícháme cukr, vejce, smetanu, vanilkovou esenci a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Důkladně promícháme, nalijeme na korpus a uhladíme. Pečeme při teplotě 170° C 15 minut a dopékáme hodinu při 140° C.

Po vyjmutí z trouby okraj koláče odřízneme nožem, sejmeme obruč dortové formy a polijeme čokoládovou polevou, kterou uděláme z čokolády, cukru a másla. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.

autor: šéfkuchař