Čripnja

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento pokrm se připravuje v kotlíku na ohništi nebo na dřevěném uhlí. Tím, že se pomalu dusí maso se zeleninou, bylinkami a kořením, dostane výbornou chuť a je velice šťavnaté.

Připravuje se také rybí čripnja, které je výhradně z chobotnice. Ta se nejprve povaří ve vodě se zeleninou, pak se stáhne kůže a ostatní postup je už naprosto stejný jako u čripinje masové.

Suroviny:

2 telecí nebo vepřová kolena
2 lžíce oleje
1 lžíce sádla
2 cibule
4 velká vyzrálá rajčata
3 masité papriky
1 feferonka
2 snítky celerových listů
3listy bazalky
1 snítka rozmarýnu
250 ml bílého suchého vína
750 g brambor
sůl
vegeta
mletý pepř

Postup:

Očištěná kolena nasekáme na 3 díly.

Olej a sádlo rozpálíme a připravené maso opečeme ze všech stran. Potom zmírníme tepelný zdroj, maso osolíme a opepříme, a poklademe ho na plátky nakrájenou zeleninou, tzn. cibulí, paprikami, feferonkou a oloupanými rajčaty. Přidáme najemno nasekané celerové a bazalkové listy, rozmarýn, bobkový list, posypeme trochou vegety, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí velmi pomalu dusíme 30 minut.

Přidáme oloupané, na čtvrtiny nebo kostky nakrájené brambory a zalijeme vínem. Nemícháme, brambory zůstanou nahoře. Opět zvolna dusíme 30 minut.

Po druhém dušení směs dobře, ale opatrně, promícháme, abychom maso a brambory neporušili. Když je maso měkké, jsou měkké i brambory. Pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“

Podáváme s bílým chlebem a se zeleninovými saláty.

Celková doba přípravy tohoto receptu nepřesáhne 3 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.