Crème brûlée
podle Josefa Duchoně, šéfkuchaře restaurantu La Provence El Cid v Plzni (Recept zařazujeme u příležitosti začínajícího festivalu Bonjoure Plzeň! 2014)
Suroviny:
- 6 vejce
- 1 vanilkový lusk
- smetana 30-33%
- 1 polévková lžíce cukru krystal
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
Postup:
Bílky vajec oddělíme od žloutků (potřebujeme pouze žloutky, bílky můžeme zamrazit k pozdějšímu využití). Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem.
Do hrnce vylijeme smetanu, do které přidáme rozříznutý vanilkový lusk, kterému před tím vydrolíme vanilku. Smetanu s vanilkou zahřejeme na 80 °C. Po zahřátí lehce vlijeme do vyšlehaných žloutků (po 3-5 lžících), aby se to „nezdrclo“. Zamícháme a přecedíme přes hrubší cedník. Lusk odstraníme.
Připravíme si malé misky (o průměru cca 10 cm), do kterých připravenou hmotu rozlijeme. Naplněné misky vložíme do malého pekáče a zahřejeme je v troubě při 115° C na dobu 35 minut. Po této době teplotu zvýšíme na 130-140° C na dobu 10 minut. Zahřátím se hmota zatáhne a je pevná asi jako puding.
Obsah misek necháme vystydnout, posypeme jej třtinovým cukrem a dáme na chvíli zpět do trouby, až se na povrchu vytvoří cukrová krusta. Při přípravě originální receptury flambujeme.
Konzumujeme jako dezert, například ke kávě.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka