Crème brûlée

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Duchoně, šéfkuchaře restaurantu La Provence El Cid v Plzni (Recept zařazujeme u příležitosti začínajícího festivalu Bonjoure Plzeň! 2014)

Suroviny:

  • 6 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • smetana 30-33%
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru 

Postup:

Bílky vajec oddělíme od žloutků (potřebujeme pouze žloutky, bílky můžeme zamrazit k pozdějšímu využití). Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem.

Do hrnce vylijeme smetanu, do které přidáme rozříznutý vanilkový lusk, kterému před tím vydrolíme vanilku. Smetanu s vanilkou zahřejeme na 80 °C. Po zahřátí lehce vlijeme do vyšlehaných žloutků (po 3-5 lžících), aby se to „nezdrclo“. Zamícháme a přecedíme přes hrubší cedník. Lusk odstraníme.

Cukr na crème brûlée zkaramelizujeme pomocí flambovací pistolí

Připravíme si malé misky (o průměru cca 10 cm), do kterých připravenou hmotu rozlijeme. Naplněné misky vložíme do malého pekáče a zahřejeme je v troubě při 115° C na dobu 35 minut. Po této době teplotu zvýšíme na 130-140° C na dobu 10 minut. Zahřátím se hmota zatáhne a je pevná asi jako puding.

Obsah misek necháme vystydnout, posypeme jej třtinovým cukrem a dáme na chvíli zpět do trouby, až se na povrchu vytvoří cukrová krusta. Při přípravě originální receptury flambujeme.

Konzumujeme jako dezert, například ke kávě.

Dobrou chuť!

autor: šéfkuchař