Domácí houstičky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.

Suroviny:

  • 125 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 2 vejce
  • 50 g oleje
  • ½ kostky droždí
  • sůl

Na posypání:

  • hrubozrnná sůl
  • kmín
  • sezam
  • mák

Postup:

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko a necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme vejce, olej a sůl. Důkladně propracujeme ve vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout.

Těsto rozdělíme na 15 dílů, které rozdělíme každý na 3 dílky a splétáme houstičky. Dáme na plech na pečící papír, potřeme žloutkem, podle chuti posypeme solí, kmínem, mákem, nebo sezamem a pečeme do zlatova při 180°C.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.