Receptář10. dubna  2017 v 09:20  

Domácí medovník

Domácí medovník - Foto: Subhash Roy

Domácí medovníkFoto: Subhash Roy

podle paní Margity z Plané.

Suroviny korpus: 

3 vejce
300 g cukru (krupice)
250 g tuku na pečení
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky 

Suroviny na krém: 

1 balení zahuštěného slazeného mléka
300 g másla 

Postup:  

Zahuštěné slazené mléko uvaříme den předem (2 hodiny ve vodní lázni) a necháme vychladnout. 

Druhý den si připravíme pět pečících plechů s nízkým okrajem, na které dáme pečící papír.
Na každý plech obkreslíme podle dortové formy kruh. V kastrůlku, který dáme do vodní lázně, rozpustíme tuk na pečení, přidáme cukr, vejce, med, sodu a nakonec mouku. Dobře rozmícháme. 

Připravené těsto rozdělíme na plechy - cca 2,5 lžíce těsta na každý plech. Rukou namočenou ve vodě rozprostřeme, až za okraje vyznačených kruhů.  

Pečeme na 170 °C, cca 7-10 minut. 

Slazené mléko smícháme s máslem a tím vznikne krém. 

Z upečeného těsta vyřízneme nožem pravidelné kruhy (dle nákresu). Každý potřeme krémem a přikryjeme dalším (vrstvíme). Na posledním horním kruhu necháme vrstvu krému. 

Ořezané okraje rozmixujeme v mixéru a horní kruh jimi posypeme (jako když zdobíme drobenkou). 

Autor:   posluchač
Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. listopadu  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Pohankové rizoto

    Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší...

     
  • 15. listopadu  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Kytkožroutský listopad? Posvícení s husou na pelyňku

    Někdo by mohl soudit, že kytkožrout nemůže být masožrout, ale to je velký omyl. I kytkožrouti drží pořádně mastné posvícení. Jen se jim lépe tráví.

     
  • 10. listopadu  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Červené zelí s jablky

    Trochu jiná úprava zelí. Můžeme však občas ochutnat něco jiného než to, na co jsme zvyklí. Věřím, že takto upravené zelí si najde místo v jídelníčku u většiny posluchačů. Jeho kombinace s jablky je velmi vhodná k uvedenému...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-118,1
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, D5-145,8

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace