Domácí medovník
podle paní Margity z Plané.
Suroviny korpus:
3 vejce
300 g cukru (krupice)
250 g tuku na pečení
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Suroviny na krém:
1 balení zahuštěného slazeného mléka
300 g másla
Postup:
Zahuštěné slazené mléko uvaříme den předem (2 hodiny ve vodní lázni) a necháme vychladnout.
Druhý den si připravíme pět pečících plechů s nízkým okrajem, na které dáme pečící papír.
Na každý plech obkreslíme podle dortové formy kruh. V kastrůlku, který dáme do vodní lázně, rozpustíme tuk na pečení, přidáme cukr, vejce, med, sodu a nakonec mouku. Dobře rozmícháme.
Připravené těsto rozdělíme na plechy - cca 2,5 lžíce těsta na každý plech. Rukou namočenou ve vodě rozprostřeme, až za okraje vyznačených kruhů.
Pečeme na 170 °C, cca 7-10 minut.
Slazené mléko smícháme s máslem a tím vznikne krém.
Z upečeného těsta vyřízneme nožem pravidelné kruhy (dle nákresu). Každý potřeme krémem a přikryjeme dalším (vrstvíme). Na posledním horním kruhu necháme vrstvu krému.
Ořezané okraje rozmixujeme v mixéru a horní kruh jimi posypeme (jako když zdobíme drobenkou).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.