Domácí selská paštika
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny:
30 dkg uzeného bůčku (nebo anglické slaniny)
10 dkg špeku
1 lžíci sádla
1/2 kg vepřových jater
2 větší cibule
3 - 4 stroužky česneku
10 dkg másla
skleničku piva
směs paštikového koření
Postup:
V hrnci rozpustíme lžíci sádla. Cibuli nakrájíme a orestujeme na sádle do zlatohněda. Přidáme namletý špek a necháme rozpustit. Poté přidáme 2x namletý bůček (slaninu) a restujeme. Po 15 – 20 minutách přidáme 2x až 3x namletá játra a restujeme do zhoustnutí cca 20 – 30 minut. Zalijeme sklenicí piva, stáhneme plamen, přidáme směs koření, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme. Pod pokličkou dusíme 15 – 20 minut. Před koncem hrnec stáhneme, promícháme a lehce zašleháme máslo.
Paštiku nalijeme do formy či skleniček a necháme v lednici ztuhnout.
Naplněné skleničky můžeme na povrchu zalít rozpuštěným sádlem, vydrží tak v lednici déle - až 2 měsíce.
Podáváme s bílým pečivem, chlebem, bagetkou, můžeme dozdobit cibulkou, brusinkami nebo křenem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.