Domácí selská paštika

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny:

30 dkg uzeného bůčku (nebo anglické slaniny)
10 dkg špeku
1 lžíci sádla
1/2 kg vepřových jater
2 větší cibule
3 - 4 stroužky česneku
10 dkg másla
skleničku piva
směs paštikového koření

Postup:

V hrnci rozpustíme lžíci sádla. Cibuli nakrájíme a orestujeme na sádle do zlatohněda. Přidáme namletý špek a necháme rozpustit. Poté přidáme 2x namletý bůček (slaninu) a restujeme. Po 15 – 20 minutách přidáme 2x až 3x namletá játra a restujeme do zhoustnutí cca 20 – 30 minut. Zalijeme sklenicí piva, stáhneme plamen, přidáme směs koření, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme. Pod pokličkou dusíme 15 – 20 minut. Před koncem hrnec stáhneme, promícháme a lehce zašleháme máslo.

Paštiku nalijeme do formy či skleniček a necháme v lednici ztuhnout.

Naplněné skleničky můžeme na povrchu zalít rozpuštěným sádlem, vydrží tak v lednici déle - až 2 měsíce.

Podáváme s bílým pečivem, chlebem, bagetkou, můžeme dozdobit cibulkou, brusinkami nebo křenem.

autor: šéfkuchař