Fazolník

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

1 plechovka červených fazolí
½ hrnku celozrnné mouky
¼ hrnku kakaa
¼ hrnku třtinového cukru
125 ml polotučného mléka
¼ hrnku oleje (např. řepkového)
¼ hrnku kvalitní hořké čokolády (nasekané nebo nastrouhané)
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 menší hodně zralý banán
špetka soli

Postup:

Fazole důkladně propláchneme od nálevu a společně s nakrájeným banánem, vanilkovým cukrem, olejem a mlékem rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne vlhká hladká hmota.

V jiné míse smícháme celozrnnou mouku, prášek do pečiva, kakao, třtinový cukr, nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu a sůl. K tomu přilijeme rozmixovanou směs, vše promícháme.

Vznikne těsto, které pečeme v silikonové formě na 170 °C po dobu 20 minut, ne však déle. Buchta musí zůstat měkká a vláčná.

autor: Ivo Růžička

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.