Filet z kapra se sezamovými brambory a brokolicovým pyré

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Petra Spálenky z hotelu Angelo Plzeň.

Suroviny:

2 filety z kapra včetně kůže
1 brokolice
½ kg nových brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
hrstka sezamu
olej
sůl a pepř
100 g másla
nasekaná petrželka
citrón

Postup:

Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme v osolené vodě. Brokolici uvaříme také v osolené vodě a hned rychle ochladíme ve studené vodě, aby zůstala čerstvě zelená.

Na másle zpěníme polovinu najemno nakrájené cibule a jeden nakrájený stroužek česneku. Přidáme nakrájenou brokolici a spolu orestujeme. Vložíme do toho zbytek másla a prolisujeme lisem na brambory, aby vzniklo jemné pyré.

Kapří filety omyjeme a osušíme a začneme péct na oleji kůží dolů. Z obou stran opékáme asi 3 minuty.

Na druhé pánvi osmahneme na másle druhou polovinu cibule, nakrájenou na měsíčky, nakrájený stroužek česneku a na polovinu překrájené brambory. Pak posypeme sezamem a brambory v něm obalíme.

Na talíř servírujeme filet kapra, brambory, nočky z brokolicového pyré - vše pokropené citronovou šťávou a posypané nakrájenou petrželkou.

autor: šéfkuchař