Franská pečeně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků.

Suroviny:

500 g zadního hovězího
0,5 l vody
lžíce soli
0,25 l octa
3 bobkové listy
3 hřebíčky
5 kuliček jalovce
8 kuliček pepře
2 velké cibule
1 pórek
2 mrkve
1/4 celeru
100 g perníku
cukr
tuk na pečení
150 g sladké smetany
150 g kysané smetany
brusinkový kompot

Postup:

Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a povaříme s vodou a kořením. Přidáme ocet a vložíme maso, které necháme marinovat za průběžného obracení 5 dní.

Před přípravou pečeně si necháme v pekáči rozpálit tuk; maso na něm ze všech stran prudce opečeme. Po opečení maso dáme do trouby a pečeme při mírné teplotě asi dvě hodiny; průběžně podléváme tekutinou z marinády.

Asi půl hodiny před dopečením dolijeme marinádu, abychom měli asi litr tekutiny. Po uvaření maso vyjmeme a necháme na teplém místě.

Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme zeleninu a přelijeme přes jemné sítko. Nastrouhaný perník necháme v omáčce rozvařit a přidáme obě smetany. Na závěr už jen dochutíme cukrem, solí, případně octem a brusinkami. Měli bychom docílit sladkokyselé chutě.

Franskou svíčkovou podáváme s knedlíkem, například bavorským, který je podobný našemu bramborovému. Do těsta se ale přidává tvaroh a opečená houska.

autor: šéfkuchař