Gazpacho - studená polévka ze španělské kuchyně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 5 dobře vyzrálých rajčat
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • oblíbené bylinky (bazalka, petrželka, tymián, ..)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • mletý pepř, sůl
  • 2 krajíčky bílého toustového chleba na zahuštění
  • rajčatová šťáva nebo voda na zředění
  • chlebové krutony
  • 2 masité různobarevné papriky
  • 1 salátová okurka, event. i trochu kořenové zeleniny

Postup:

Oloupanou cibuli a česnek nahrubo nakrájíme, rajčata krátce spaříme, oloupeme, odstraníme z nich zrníčka a také je nakrájíme. Přidáme rajčatový protlak, očištěné bylinky, vinný ocet, olej a vše dohladka rozmixujeme.

Podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat také pálivou papriku a znovu promixujeme, aby vznikla hladká polévka. Podle požadavku polévku buď naředíme rajčatovou šťávou či vodou nebo naopak zahustíme bílým toastovým chlebem, ale v obou případech ještě jednou krátce promixujeme. Necháme dobře vychladit.

Polévku gazpacho podáváme studenou, dobře vychlazenou, posypanou chlebovými krutony a nakrájenými paprikami a salátovou okurkou, nebo i jinou zeleninou.

Krutony i zeleninu můžeme podávat zvlášť v misce. V některých oblastech se tato polévka podává též s plátky vařených vajec a šunky nebo s olivami.

Celková doba přípravy cca ½ hodiny