Gratinované plněné žampióny

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 12 středně velkých čerstvých žampiónů
  • 0,5 l masového vývaru (možno připravit z kostky)
  • 100 g šunky (libové vařené uzené maso)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • petrželka
  • mletý pepř
  • sůl
  • 300 ml kysané smetany
  • 150 g tvrdého sýra

Postup:

Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.

Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a

5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů. Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.

Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina

Poznámka:
V případě, že máme k dispozici čerstvé hřibovité houby, můžeme je naplnit jako žampióny. Úspěch je též zaručen.

Pozor, konzumujeme jen takové houby, které dokonale známe!

Celková doba přípravy je 50 minut.