Gratinované plněné žampióny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 3-4 porce:
- 12 středně velkých čerstvých žampiónů
- 0,5 l masového vývaru (možno připravit z kostky)
- 100 g šunky (libové vařené uzené maso)
- 1 jarní cibulka
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- petrželka
- mletý pepř
- sůl
- 300 ml kysané smetany
- 150 g tvrdého sýra
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.
Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a
5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů. Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina
Poznámka:
V případě, že máme k dispozici čerstvé hřibovité houby, můžeme je naplnit jako žampióny. Úspěch je též zaručen.
Pozor, konzumujeme jen takové houby, které dokonale známe!
Celková doba přípravy je 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.