Grilovaná žebra
podle Kamila Ščerby z Pivovarského dvora Purkmistr.
Suroviny:
2 kg hovězích žeber
1 dl slunečnicového oleje
300 g cibule
600 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1 l černého piva
1 l vývaru
divoké koření – bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián
sůl, rozmarýn
marináda:
5 pol. lžic olivového oleje
sůl, pepř, paprika
rozmarýn
stroužek česneku
feferonka (jen kdo chce)
Postup:
Očistíme cibuli a kořenovou zeleninu a nakrájíme na kostičky. Zeleninu orestujeme na oleji dozlatova a přidáme cibuli. Poté orestuje ze všech stran také žebra.
Přidáme rajčatový protlak, lehce orestujeme a zalijeme černým pivem. Provaříme, přidáme vývar a veškeré koření a dáme do trouby na 130° C na 4-5 hodin.
Když je maso měkké, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Omáčku můžeme nechat na namáčení chleba, ale je možné ji i zamrazit a nechat napříště.
Nakonec ze všech ingrediencí umícháme marinádu, potřeme maso a grilujeme. Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.