Hnětýnky podle cukráře Pelikána ze Strakonic

Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel

Suroviny:


1 kg polohrubé mouky
trochu mouky hladké výběrové
6 žloutků
trochu soli
1 droždí
350 g moučkového cukru
muškátový květ
špetka skořice
trochu citronové kůry
oříšky
rozinky
mandle
1/2kg rozpuštěného másla
0,5 dcl rumu
1 dcl mléka


Příprava:


Z oříšku droždí a trochy mléka s cukrem uděláme kvásek. Po vykynutí zaděláme klasické spolu s dalšími surovinami těsto. Přidáme rum. Necháme asi hodinu kynout. Do vymaštěných a moukou vysypaných formiček dáme těsto a necháme opět cca 1/4hodiny kynout.
Pečeme při 180-200 stupních v předehřáté troubě. Zdobíme (cukrová poleva, čokoládová poleva, cukrové ozdoby… iniciativě se meze nekladou)


autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka