Holanďan z Olomouce
podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.
Suroviny:
600 g mletého drůbežího masa
200 g olomouckých tvarůžků
150 g vařených brambor
1 mrkev
1 menší cibule
50 ml smetany
sůl
bramborový škrob na obalení
olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Tvarůžky dáme na 30 minut do mrazáku.
Zmrzlé tvarůžky, mrkev a brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme najemno nakrájenou cibuli, smetanu, mleté maso a vše dobře promícháme.
Podle chuti dosolíme a necháme uležet 30 minut.
Vytvoříme placičky, které obalíme v bramborovém škrobu a osmažíme je.
Doporučená příloha: brambory, kaše…
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.