Houbová nádivka
Houby - maso lesa, jak se jim říkávalo a možná ještě někde říká, jsou milou a příjemnou změnou v našem jídelníčku. Je báječné konzumovat houby, které jsme nasbírali při společném houbaření. Sama si vzpomínám, kolik legrace jsme zažívali třeba při smaženici, kdy u každého sousta synové vykřikovali, že jí právě tu houbičku, kterou oni sebrali.
Je velmi příjemné chodit po lese, dýchat svěží vzduch, mít pohyb a ještě při tom zásobit rodinu pochutinou. Ale pozor! Sbírejme pouze ty houby, které dokonale známe!
Suroviny na 4-6 porcí:
300 g čerstvých nebo mražených hub
5 rohlíků
vývar na zvlhčení rohlíků
5-7 vajec
300 g uzeného masa nebo anglické slaniny
tymián
mletý pepř
sůl
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vývarem. Přidáme nadrobno nakrájená maso, na másle podušené nakrájené houby, vejce, osolíme a ochutíme mletým pepřem a tymiánem. Směs dobře promícháme. Je-li příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Pekáč vymastíme, naplníme nádivkou a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut.
Mírně prochladlou nádivku nakrájíme a podáváme jako samostatný pokrm, doplněnou zeleninovými saláty nebo jako přílohu k dušené drůbeži, k omáčkám, pečením a podobně.
Celková doba přípravy je cca 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.