Hovězí kližka na víně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků.

Suroviny:

600 g hovězí kližky
150 g uzené slaniny
1 větší cibule
1 mrkev
1 petržel
1/2 středně velkého celeru
50 ml brandy
3 dcl červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
tymián
rozmarýn
2 bobkové listy
2 dcl hovězího vývaru
sůl
pepř
olej

Postup:

Na oleji orestujeme kousky kližky, maso vyjmeme, orestujeme slaninu, dáme stranou k masu. Zeleninu na stejném oleji orestujeme do zlatova. Přidáme protlak a přilijeme brandy, necháme odpařit alkohol, vlijeme červené víno, vrátíme maso, slaninu a podusíme. Zalijeme vývarem, okořeníme bylinkami, solí a pepřem. Na mírném ohni dusíme 3 hodiny.

Doporučená příloha: bramborová kaše

autor: šéfkuchař