Hovězí kýta na pivě
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny na 8 porcí:
8 plátků hovězí kýty
5 plátků slaniny
sůl, pepř
4 velké cibule
tymián
plnotučná hořčice
1 hrnek světlého piva
Postup:
Plátky masa nakrájíme na nudličky a opečeme v rozškvařené slanině. Posolíme, opepříme a dusíme až skoro do měkka.
Do druhého pekáče střídavě pokládáme vrstvu masa, které potřeme hořčicí a posypeme tymiánem a vrstvu cibule, nakrájenou na kolečka. Postup opakujeme. Poslední vrstva bude cibule.
Vše zalijeme pivem a dáme zapéci na 180 °C cca 15-20 minut.
Jakmile cibule na vrchu změkne, je hotovo.
Hovězí kýtu na pivě podáváme s chlebem nebo rýží.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.