Hovězí líčka s bramborovou kaší

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni.

Suroviny:

800 g hovězích líček
2 dcl oleje
400 g kořenové zeleniny
2 středně velké cibule
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
mletý pepř
150 g másla
3 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu

Postup:

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. K masu přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je maso dobře orestované, vyjmeme ho a zeleninu s cibulí doděláme - dohněda.

Maso vrátíme a zalijeme červeným vínem. Povaříme, aby se víno odpařilo, a přidáme divoké koření a bylinky. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme zhruba 4 hodiny.

Poté přes jemný cedník omáčku přecedíme, a pokud je jí moc, ještě jemným varem zredukujeme. Nakonec ji zahustíme chladným máslem.

Maso podáváme nejlépe s bramborovou kaší, přelité omáčkou.

autor: šéfkuchař