Hovězí líčka s bramborovou kaší
podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni.
Suroviny:
800 g hovězích líček
2 dcl oleje
400 g kořenové zeleniny
2 středně velké cibule
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
mletý pepř
150 g másla
3 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. K masu přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je maso dobře orestované, vyjmeme ho a zeleninu s cibulí doděláme - dohněda.
Maso vrátíme a zalijeme červeným vínem. Povaříme, aby se víno odpařilo, a přidáme divoké koření a bylinky. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme zhruba 4 hodiny.
Poté přes jemný cedník omáčku přecedíme, a pokud je jí moc, ještě jemným varem zredukujeme. Nakonec ji zahustíme chladným máslem.
Maso podáváme nejlépe s bramborovou kaší, přelité omáčkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.