Hovězí oháňka na víně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Oháňka, spolu s kližkou, krkem a líčky patří sice až do 4. jakostní třídy, ale takto upravená je podle mého soudu lepší než hovězí steak. Maso z oháňky, díky svým krátkým vláknům, je velmi měkké, přímo se rozsýpá.

Jeden z nejkvalitnějších hovězích vývarů se připravuje právě oháňky. Zkusme využít tohoto, masa, třebaže patří až do 4. jakostní skupiny, k přípravě pokrmů a nebudete zklamáni. Věřím, že bude v takové oblibě, jako jsou poslední dobou hovězí líčka.

Suroviny na 4 porce:

1-1,20 kg hovězí oháňky (250-300 g masa s kostí, podle velkosti kosti. Použijte masitější část)
1/4 středně velkého celeru
3 lžíce oleje
70 g slaniny
1 lžíce másla
1/4 středně velkého celeru
1 středně velký kedluben
2 cibule
1snítka rozmarýnu
2 dl sladšího bílého vína
0,5 l zeleninového nebo masového vývaru
mletý pepř
sůl

Postup:

Oháňku přesekneme na porce, omyjeme, osušíme a prudce ji ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji.

Opečené maso vyjmeme, do oleje přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile se slanina tzv. vylije, přidáme máslo a očištěnou, na plátky nakrájenou, zeleninu, včetně cibule.

Čtěte také

Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezačne hnědnout. Pak přidáme rozmarýn, vložíme zpět opečené maso, které jsme osolili a opepřili, zalijeme vínem a částí vývaru. Pod poklicí pomalu dusíme. Během dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby doléváme vývar.

Měkké maso, když téměř odpadá od kostí, vyjmeme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Nezahušťujeme, neboť propasírované zelenina pokrm zahustí dostatečně.

Podáváme s bramborovou kaší, do které jsme nastrouhali vařený celer a kedluben, event. i vařenou mrkev. Kaši ochutíme máslem. Takto upravená kaše je nejen velice chutná, ale lákavá i na pohled.

Celková doba přípravy je přibližně 3 hodiny.

Hovězí oháňka na víně s bramborovou kaší