Hovězí pečeně s hříbky
Klasická příprava masa, typická pro měšťanskou kuchyni. Výborná kombinace hub a hovězího masa vytváří harmonii tohoto pokrmu. Na přípravu poměrně jednoduché, ovšem pro chuť naprosto vynikající.
Suroviny:
750 g zadního hovězího masa
50 g slaniny
200 g cibule
100 g oleje
100 g másla
voda nebo vývar na podlévání
40 g hladké mouky
300 g čerstvých nebo mražených hříbků
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Opláchnuté maso osušíme a nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme a protkneme slaninou, nakrájenou na klínky. Osolíme a opepříme.
150 g cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a na tuku osmahneme. Přidáme maso, které krátce spolu s cibulí opečeme. Zalijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka.
Obměna tohoto receptu:
Omáčku můžeme na závěr také zalít smetanou. Tím získá velmi jemnou chuť.
Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme 100 g nakrájených hříbků, které krátce podusíme a procedíme.
Zbytek hříbků nakrájíme na plátky a se zbylou cibulí na másle orestujeme. Takto připravené houby navrstvíme na plátky masa a přelijeme šťávou z pečeně
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, různé druhy knedlíků, bramborové krokety, bramborová kaše, zeleninové saláty apod.
Celková doba přípravy je přibližně 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.