Hrušková povidla

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Je podzim, ovoce dozrálo a jak se zdá, letos je dobrá úroda jak hrušek, tak jablek. Připravme se na zimu a udělejme si poctivá domácí dobrá povidla.

Můžeme je namazat na vdolky a pokapeme-li je ještě smetanou, máme mimořádnou lahůdku. Hrušková povidla můžeme použít také na koláč, který před pečením posypeme máslovou drobenkou. Takový moučník uměly naše babičky. Zkusme to i my a připravme našim milým pravé české pochutnání. Nikde ve světě jsem se s touto přípravou ovoce nesetkala.

Suroviny:

5 kg vyzrálých hrušek
150 ml 8% octa
500 g krystalového cukru

Postup:

Dobře vyzrálé hrušky opereme a neosušené naskládáme na plech. V troubě je při 150 °C pečeme přibližně 20 minut.

Upečené hrušky necháme vychladnout, rozkrojíme je, odstraníme jádřince a umeleme na masovém strojku. Přidáme ocet, zamícháme a v chladu necháme 24 hodin proležet. Během této doby občas zamícháme.


Starý a osvědčený recept
Takto připravená povidla, i bez konzervačních přípravků, se nekazí.

Směs nalijeme do pekáče, nejlépe starého litinového, ve kterém se povidla nepřipalují, a dáme do vyhřáté trouby, kde ji necháme zahušťovat. Je-li to nezbytné, občas zamícháme. Asi za 90-120 minut jsou povidla dostatečně zahuštěná. Poznáme to podle toho, že se vařečkou vytvořená rýha nezalévá šťávou, ale zůstává patrná.

Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Potom ještě asi 5 minut povaříme.

Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a obrácené dnem nahoru je necháme vychladnout.

Příprava povidel podle tohoto receptu vám zabere přibližně 6 hodin. K této době je nutné připočíst čas potřebný k proležení.