Jablečný závin

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Starého Lázu

Suroviny:

  • jablka nebo hrušky
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 15 dkg hery
  • 2-3 vařené brambory
  • 1 lžíce octa
  • 1 dcl studené vody

Postup:

Suroviny dáme do mísy, brambory nastrouháme najemno. Zaděláme studenou vodou na vláčné těsto. Uložíme na půl hodiny do ledničky. Připravíme pekáč s pečícím papírem. Těsto rozdělíme na dvě na poloviny. Z každé vyválíme placku, nandáme na ní nastrouhaná jablka, rozinky, trošku kokosu, drcené oříšky. Pocukrujeme, zavineme, omastíme, propícháme a necháme péct na 180°C do růžova.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.