Jahodový koktejl

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 hrnek rýžového nápoje (tekutého)
  • 1/2 lžičky mořské řasy agar v prášku (to je přírodní želírující látka)
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • špetka soli

Postup:

Agarový prášek smícháme v rendlíku se špetkou soli, sirupem a rýžovým nápojem. Směs přivedeme k varu a krátce povaříme – stačí 1 minutu. Touto horkou tekutinou přelijeme oprané a stopek zbavené jahody a vše rozmixujeme.

Jahodový koktejl je velmi chutný teplý, ale můžeme ho podávat i vychlazený. Jahody jsou zde krátce tepelně upravené, tudíž pro tělo zdravější, a přidáním mořské řasy agar si navíc doplníme množství minerálů a vitamínů v těle. Zároveň je tento lahodný koktejl přirozeně bezlepkový.

Tip:
Stejným způsobem připravíme i koktejl z malin, borůvek nebo jiného ovoce.

Poznámka:
Rýžový nápoj je přirozeně sladký nápoj mléčné barvy, který běžně dostaneme ve zdravé výživě. V receptu ho můžeme obměnit za jiný obilný nápoj, např. jáhlový, ovesný, špaldový nebo kukuřičný.

autor: Lenka Rojíková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.