Jarní pečeně s nádivkou
podle paní Aleny z Chodova.
Suroviny:
- 600 g vepřového boku
- 1 veka
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- kmín, majoránka, muškátový květ
- 1 hrst mladých kopřiv
- 1 hrst listů pampelišek
- 1 hrst květů sedmikrásek
- sůl, pepř
Postup:
Vepřový bok omyjeme a uděláme kapsu. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Žloutky utřeme s máslem, přidáme špetku muškátového květu, osolíme a opepříme. Přidáme kostky veky, zvlhčené mlékem a bylinky. Promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Směsí naplníme připravený bůček a sepneme párátky. Potřeme česnekem, utřeným se solí, posypeme kmínem a vložíme do pekáče na hrubě nasekanou cibuli. Podlijeme vodou a pečeme 60 minut kůží dolů. Potom maso obrátíme a pečeme ještě dalších 30 minut.
Hotovou pečeni vyndáme z pekáče, výpek mírně zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vodou a povaříme. Šťávu dochutíme solí a přecedíme.
Podáváme se zelím, houskovým knedlíkem a vše přelijeme výpekem. Každou porci ještě ozdobíme květy sedmikrásek, které jsou jedlé a zdravé.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka