Játra po myslivecku
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
650 g vepřových jater
70 g uzené slaniny
1 cibule
1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
200 ml vývaru
100 ml kysané smetany
4 lžíce brusinkového džemu
4 listy hlávkového salátu
olej
3- 4 jalovčinky
mletý pepř
sůl
Postup:
Játra ponecháme vcelku, pokud je třeba odblaníme je, očistíme, omyjeme, osušíme a protáhneme proužky slaniny. Prošpikovaná játra opepříme a posypeme rozdrcenými jalovčinkami a potřeme hořčicí. Nesolíme!!!
V horkém oleji je prudce ze všech stran opečeme. Opečená vyjmeme, ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, na ni vrátíme opečená játra, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Výpek zasypeme malým množstvím mouky, přidáme smetanu a necháme přejít var.
Omáčku přecedíme, osolíme, játra nakrájíme na porce a podáváme s žemlovými noky. Každou porci ozdobíme omytým listem hlávkového salátu s kopečkem brusinkového džemu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.