Jehněčí roláda se sušenými švestkami
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu u Pětatřicátníků V Plzni.
Suroviny na nádivku:
850 g jehněčího masa
2 lžičky soli
1 vejce
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky sušené majoránky
3 snítky čerstvé majoránky
1 stroužek česneku
1 lžička cukru krupice
cibule
trochu vody
1 lžičku mletého černého pepře
Suroviny na roládu:
1,5 kg jehněčích žeber vcelku
stroužek česneku
sušenou majoránku
100 g mrkve
50 g celeru
hrst petržele
350 g sušených švestek
3 snítky čerstvé majoránky
1 lžička kmínu
1 lžíce másla
Postup:
Příprava nádivky:
Maso jemně umeleme, přidáme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Vše dobře promícháme.
Příprava rolády:
Žebra vykostíme, mrkev a celer nastrouháme najemno, osolíme, ochutíme česnekem, posypeme sušenou majoránkou a nasekanou petrželí.
Na plát masa dáme mrkev, celer a sušené švestky. Poklademe nádivkou, zabalíme do rolády, přidáme čerstvou majoránku, pomažeme máslem, posypeme kmínek a zabalíme do potravinové fólie a do alobalu.
Pečeme při teplotě 90° C 4 hodiny.
Maso rozbalíme a dopečeme při teplotě 180° C 15-20 minut.
Doporučená příloha: bramborová kaše.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.