Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka - Foto: Michal Sänger

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčkaFoto: Michal Sänger

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí: 

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany 

Postup: 

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. 

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. 

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. 

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. 

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. 

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. 

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 9. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Viška pašticada

    Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 25.6.2017 13:10 do 15:15; na silnici 22 u obce Libkov okres Domažlice; mezi obcemi Libkova Nová Víska.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění. Na místě PČR.
  Od 25.6.2017 13:10 do 15:15; D5 - 68.1km na trase Rozvadov - Praha; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice; na místě PČR.
  Od 25.6.2017 13:10 do 16:15; na silnici u obce Dlažov okres Klatovy; Mezi obcemi Dlažov a Nová Víska.; nehoda nákladního vozidla; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; NA x OA bez zranění. ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace