Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne rychle.

Ingredience
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
  • 1 menší cibule
  • 150 g rajčatového protlaku
  • citrón
  • cukr
  • špetka tymiánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetka mletého badyánu
  • kousek celé skořice
  • sůl
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 250 ml sladké smetany

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny.