Jemná rajčatová omáčka z protlaku
Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne rychle.
- 50 g másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
- 1 menší cibule
- 150 g rajčatového protlaku
- citrón
- cukr
- špetka tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka mletého badyánu
- kousek celé skořice
- sůl
- 750 ml hovězího vývaru
- 250 ml sladké smetany
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.
Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.