Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka - Foto: Michal Sänger

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčkaFoto: Michal Sänger

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí: 

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany 

Postup: 

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. 

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. 

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. 

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. 

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. 

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. 

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 24.10.2017 13:10 do 15:10; na silnici 193 u obce Horšovský Týn okres Domažlice; Asi 400 m za kruhovým objezdem na výjezdu z Horšovského Týna směr Domažlice.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; DN 2 x NA ...
  Od 24.10.2017 12:45 do 13:45; v ulici sady Pětatřicátníků v obci Plzeň; Pod divadlem J.K. Tyla ve směru na Lochotín.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; Oa x NA bez zranění a bez úniku provozních kapalin.
  silnice II/183, Přeštice, okr. Plzeň-jih, práce na zpevněné krajnici, Od 03.11.2017 00:00 Do 25.11.2017 23:59, částečná uzavírka II/183 Skočice - stavba chodníků, Vydal: Městský úřad Přeštice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace