Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka - Foto: Michal Sänger

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčkaFoto: Michal Sänger

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí: 

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany 

Postup: 

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. 

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. 

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. 

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. 

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. 

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. 

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. května  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Mřížkový koláč s tvarohem

    Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky...

     
  • 5. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Marinovaný králík

    Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

     
  • 28. dubna  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pohankové palačinky s banánovým krémem

    Palačinky jsou jako hedvábí a jejich hebkost je doplněna vynikajícím banánovým krémem, který je lahodně doplňuje. K náplni palačinek můžeme použít ikombinace jiných druhů ovoce nebo marmelády, sirupy, tvaroh a podo...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 22.5.2017 17:15 do 23.5.2017 17:20; v ulici Vlkýšská v obci Plzeň; Pozor! Rozlitá látka na vozovce; probíhají odklízecí práce; HZS jede na místo.
  Od 22.5.2017 16:55 do 20:00; na silnici 235 v obci Terešov okres Rokycany; nehoda nákladního vozidla; překážka, která může bránit provozu v celé šířce vozovky nebo její části; havárie NA, bez zranění.
  Od 22.5.2017 16:45 do 18:50; na silnici 20 v obci Chocenice okres Plzeň-jih; nehoda; havarované vozidlo; havárie OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace