Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka - Foto: Michal Sänger

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčkaFoto: Michal Sänger

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí: 

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany 

Postup: 

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. 

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. 

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. 

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. 

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. 

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. 

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 22.8.2017 22:05 do 22:40; na silnici 233 v obcích Chrást a Plzeň , délka 4.4km; Z Plzně Zábělé do Chrástu k nádraží ČD.; konvoj opustil vozovku; průjezd obnoven; Z důvodu přepravy nadměrného nákladu ...
  Od 22.8.2017 20:40 do 23.8.2017 00:40; na silnici 196 u obce Meclov okres Domažlice; Křižovatka se silnicí I/26, Komunikace č. I/26 v místě zcela uzavřena. možno objet po silnici č. 193 z H. Týna na Domažlice.; ...
  D5, mezi km 98.9 a 99.5, ve směru Rozvadov, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.08.2017 07:30 Do 23.08.2017 17:30, Pozor!, Údržba a opravy vozovek CB, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace