Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka - Foto: Michal Sänger

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčkaFoto: Michal Sänger

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí: 

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany 

Postup: 

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. 

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. 

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. 

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. 

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. 

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. 

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: přeháňky, D5-73,1
  Srážky: sněžení, D5-145,8

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace